26 Ağustos 1914 tarihinde İstanbul’da doğan şair Fazıl Hüsnü Dağlarca için Cemal Süreya “Şiire getirdiği değerler kendine özgüdür. Öyle ki Fazıl Hüsnü diye bir şair gelmeseydi o değerler de gelmeyecekti.”…
Sadece Şiir Daima Şiir: Edip Cansever/ Ezgi Alkan Tuzcu
Edip Cansever, 8 Ağustos 1928’de İstanbul’da doğar. İlk kitabı “İkindi Üstü” 1947’de yayımlanır. Şair on dokuz yaşındayken yayımlanan bu kitabını yok saymıştır. 1954 yılında ikinci şiir kitabı “Dirlik Düzenlik” ismiyle…
O Gemi Bir Gün Gelecek! / Ezgi Alkan Tuzcu
O gemi elbet gelecek İsmail abi, beraber el sallayalım mı? Sadece Leyla ve Mecnun dizisindeki İsmail abi karakteri değil şairler de gemileri beklemeyi, seyretmeyi, gemilere farklı anlamlar yüklemeyi sevmişler. Gemiye…
Gerçeğin Yalın Şairi: Cahit Külebi/ Elif Çelik
Cahit Külebi’yi okurken ırmaklarla, kentlerle, nebatatla konuşuruz. Onun, evlerinin önünden geçen kamyonları, evde konuşulanları, dönemin çarpıcı olaylarını şiirlerine aktarışı, aynayı ortadan kaldıran iki hakikatin birbirine bakması gibidir. Yansımalar kaybolur. Gözler…
Hüznün Kuşlarını Canıyla Besleyen Şair: Cemal Süreya/ Ezgi Alkan Tuzcu
Sevda Sözleri’nin kapağından kısık gözleri ve elinden düşürmediği sigarasıyla bana bakıyor Cemal Süreya. Kitabın sayfalarını çevirmeye başlıyorum, Şairin şiirleri nehir gibi akıyor; şehirlerden, kıtalardan geçiyor, göçebe oluyor çoğu zaman. Yolu…
Sadeliğin Estetiğiyle Büyüleyen Şair: Behçet Necatigil /Ayşenur Okan
Behçet Necatigil, şiire söz ustası olarak başlamış ve şairliğini dâhilik noktasına taşımıştır. Batı’yı bilip ona benzemeden şiirler yazmış, yaşadığı dönemin şairlerinden özgün şiir içerikleri ve şiirinin biçiminde gerçekleştirdiği şiirsel devrimle…
Rilke’nin Sanatını İnşa Eden Üç Kadın ve Bir Adam/ Gülhan Türkalp
Rainer Maria Rilke, dünyanın en çalkantılı döneminde doğmuş kırılgan şair. İnce ruhuyla aslauyuşmayan birçok işe annesi tarafından zorlanan, entelektüel bir kadına delice aşık olan, bir sanat dehasıyla yolları dostça kesişen…
Dervişin Abasında Hikmet Arayan Şair: Asaf Hâlet Çelebi/ Ayşenur Okan Şengel
Şiirimizde kendine has bir kapı aralayan Asaf Hâlet Çelebi’yi 18 Kasım 1938’de “Ses” dergisinde yayımlanan “Cüneyd” şiiri vesilesiyle anıyoruz. Şiirinin yapısı batılı fakat şiirindeki üslubu doğulu bir şair İstanbul’da insanların…
Yoktur Gölgesi Türkiye’de: Sezai Karakoç / Sıddık Akbayır
1. Diriliş için gülün muştucu niteliğine umut bağlayan şair, biraz da doğduğu yerin havasına, suyuna; sesine, sözüne benzer. 2. Karakoç’un özünde daima Doğulu bir soluk saklıdır. Karakoç, Doğu’nun dilsiz masalını…
Sırça Fanusun Kuşları/ Ayşenur Gülşen Okan
Yirmi dokuz yaşında bir şair zümrüdüanka kuşlarının kanadında uçar. Nilgün Marmara, beşinci kattaki balkonundan sonsuzluğa düşer. Kısacık bir hayata sığmayan kocaman dizeler, kırılgan bir kızın güçlü kaleminden çıkar. …