O gemi elbet gelecek İsmail abi, beraber el sallayalım mı? Sadece Leyla ve Mecnun dizisindeki İsmail abi karakteri değil şairler de gemileri beklemeyi, seyretmeyi, gemilere farklı anlamlar yüklemeyi sevmişler. Gemiye…
Gerçeğin Yalın Şairi: Cahit Külebi/ Elif Çelik
Cahit Külebi’yi okurken ırmaklarla, kentlerle, nebatatla konuşuruz. Onun, evlerinin önünden geçen kamyonları, evde konuşulanları, dönemin çarpıcı olaylarını şiirlerine aktarışı, aynayı ortadan kaldıran iki hakikatin birbirine bakması gibidir. Yansımalar kaybolur. Gözler…
Hüznün Kuşlarını Canıyla Besleyen Şair: Cemal Süreya/ Ezgi Alkan Tuzcu
Sevda Sözleri’nin kapağından kısık gözleri ve elinden düşürmediği sigarasıyla bana bakıyor Cemal Süreya. Kitabın sayfalarını çevirmeye başlıyorum, Şairin şiirleri nehir gibi akıyor; şehirlerden, kıtalardan geçiyor, göçebe oluyor çoğu zaman. Yolu…
Rilke’nin Sanatını İnşa Eden Üç Kadın ve Bir Adam/ Gülhan Türkalp
Rainer Maria Rilke, dünyanın en çalkantılı döneminde doğmuş kırılgan şair. İnce ruhuyla aslauyuşmayan birçok işe annesi tarafından zorlanan, entelektüel bir kadına delice aşık olan, bir sanat dehasıyla yolları dostça kesişen…
Yoktur Gölgesi Türkiye’de: Sezai Karakoç / Sıddık Akbayır
1. Diriliş için gülün muştucu niteliğine umut bağlayan şair, biraz da doğduğu yerin havasına, suyuna; sesine, sözüne benzer. 2. Karakoç’un özünde daima Doğulu bir soluk saklıdır. Karakoç, Doğu’nun dilsiz masalını…
Sırça Fanusun Kuşları/ Ayşenur Gülşen Okan
Yirmi dokuz yaşında bir şair zümrüdüanka kuşlarının kanadında uçar. Nilgün Marmara, beşinci kattaki balkonundan sonsuzluğa düşer. Kısacık bir hayata sığmayan kocaman dizeler, kırılgan bir kızın güçlü kaleminden çıkar. …
Ağıt Yüklü Bir Dev: YAŞAR KEMAL/ Ezgi Alkan Tuzcu
6 Ekim 1923 Yaşar Kemal’in doğum günü. Edebiyatımızın güçlü kalemlerinden Yaşar Kemal’in hayatını okuyarak eserlerinde ne yaşadıysa yazdığını, yazarken gürül gürül bir nehir gibi aktığını görmekteyiz. Dünyanın sayılı yazarları arasında…
Cahit Sıtkı’nın Bisikleti/ Elif Çelik
Edebiyatımızın sadeliği, lirizmi, azla öze kavuşmayı bileni: Cahit Sıtkı Tarancı. Bu yazımızda Cahit Sıtkı’nın iç dünyasının, edebi hayatını nasıl ortaya çıkardığına değinmeye çalışacağız Konumuz Cahit Sıtkı Tarancı olunca, aklımıza sıklıkla…
Herkesten Bir Parça: SEVGİ SOYSAL /Elif Çelik
Edebiyatımızın ironiyi, öykülerinde en güzel kullanan yazarlarından biri: Sevgi Soysal. Hayatın can yakan pek çok meselesini öznel gerçeklik kılıfından çıkarıp, onlara nükteyi, şiirselliği, ironiyi giydiriyor. Elif Çelik bu yazısında bizi…
Bir Bedri Rahmi Teşekkürnamesi/ Ayşenur Okan Şengel
Aramızdan ayrılalı kırk yedi yıl olmuş, biz Bedri Rahmi’den bahsediyor onun sanatını konuşuyoruz. Onun halktan aldığı geleneği geleceğe taşıma iddiasında ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. Şiirlerinde süslü söz sanatları yerine…