Behçet Necatigil, şiire söz ustası olarak başlamış ve şairliğini dâhilik noktasına taşımıştır. Batı’yı bilip ona benzemeden şiirler yazmış, yaşadığı dönemin şairlerinden özgün şiir içerikleri ve şiirinin biçiminde gerçekleştirdiği şiirsel devrimle…
Dervişin Abasında Hikmet Arayan Şair: Asaf Hâlet Çelebi/ Ayşenur Okan Şengel
Şiirimizde kendine has bir kapı aralayan Asaf Hâlet Çelebi’yi 18 Kasım 1938’de “Ses” dergisinde yayımlanan “Cüneyd” şiiri vesilesiyle anıyoruz. Şiirinin yapısı batılı fakat şiirindeki üslubu doğulu bir şair İstanbul’da insanların…
Daha Önce Duymadığınız Yasaklar/ Ayşenur Okan
Tarihin hep sıkıcı taraflarını konuşuyoruz deyip sizi keyifli bir geziye çıkarmak istiyoruz. Bu yasakları daha önce duymadığınıza eminiz. Ayşenur Okan’ın ironik üslubuyla yasakların hikayesi birleşince ortaya bu keyifli yazı çıktı.…
Propaganda Afişleri: Almanya/ Ayşenur Okan
Savaşların vazgeçilmezi propaganda afişlerinde sıradaki ülke Almanya. Ayşenur Okan Almanların gözünden savaşı ve afişleri değerlendirdiği yeni yazısıyla sizlerle… BÖL, PARÇALA, ÇOĞALT VE KAZAN! Adolf Hitler, 2. Dünya savaşını başlattığı zaman…
2.Dünya Savaşı Afişleri: Rusya/ Ayşenur Okan
Bir savaşı kazandıran şey top, tüfek asker midir yoksa cephedeki askere inanan insanların varlığı mı? 2. Dünya savaşı tüm hızıyla sürerken savaşa katılan devletlerin hiç bırakmadıkları şeylerden biri propaganda afişleri…
2. Dünya Savaşı Afişleri: ABD/Ayşenur Okan
II. Dünya Savaşında savaşan ülkelerin ilk ihtiyacı onlara inanan, her şartta yanlarında olacak vatandaşlarıydı. Bunu sağlamak için düzenli bir şekilde afişler hazırladılar, algı yönetimi yaptılar. Ayşenur Okan, hazırlanan afişlere mercek…
Nil’den Nobel’e Necip Mahfuz/ Ayşenur Okan
“Ortadoğu’nun Balzac’ı” olarak anılan yazdığı romanlarla dönemin Mısır’ını her yönüyle anlatan Necip Mahfuz ile daha yakından tanışmaya ne dersiniz? Ayşenur Okan yazara ilham olanları, eserlerin nasıl ortaya çıktığını ve yazarın…
Osmanlı’nın Parmak İzi: Yeşil Cami/ Ayşenur Okan
Mimari eserler devletlerin geleceğe bıraktıkları parmak izleridir. Bu izler bizleri maziye taşır. Zamanın akışını durduramayan insan sanatı kullanarak takvimlere dur demeyi başarır. Gelin 1400’lü yıllara gidelim, Bursa’yı ve Osmanlı’yı yeniden…