Yozgat’ın Sürmelisi/ Zehra Yıldırım

Kimi zaman mutfakta yemek tıkırtıları eşliğinde kimi zaman tavşan kanı çayımızın yanına katık edip dinlediğimiz türkülerin hikayelerini biliyor muyuz?

Bu kategoride sizlerle türkülerin ortaya çıkış öykülerini paylaşacağız.

İlk türkümüz Yozgat yöresinden “Dersini Almış da Ediyor Ezber”

Zehra Yıldırım sizler için hazırladı, keyifli okumalar…

Ortak acıları, ortak sevinçleri olan yurdumuz insanının hüznü, aşkı anlatma biçimi zaman zaman tek bir şehre özgü olabiliyor. Yozgatlıların kendini tanımlayıp,  anlatırken “halim budur” dediği bir eser “dersini almış da ediyor ezber” türküsüdür.

Memleketin en iflah olmayıp deli eden derdine düşünce bülbülle, gülle dağla bağ kuran aşık; bu türküde dersini ezberleyen sevgiliye methiye dizer.

Ders ezberlemek ve ezberci anlayış mı? deyu hemen kaşlarınızı çatmayın çünkü iflah olmaz derde düştüğünüz zaman; sevgilinin yaptığı tüm işler kıymet kazanır, her hali ile güzelleşir.

Yozgat sürmelesi’ni kıymetli yapan şeylerden biri de Yozgatlı üstat Nida Tüfekçi tarafından derlenmiş; kazandırılmış olmasıdır.

Bu türkü, Türk halk müziğindeki “yöre tavrı”‘nı en iyi koruyan türkülerden biri olarak anılır.

Türkünün çıkış hikâyesine gelince bozok yaylasının gözleri sürmeli çobanı, bir yandan çobanlık yaparken bir yandan sazı elinde âşıklık edermiş. Sazı ve sözü kuvvetli âşık; beyin kızına sevdalanmış. Defalarda istetmesine rağmen; bey kızını vermemiş. Sürmeli bey,  üzüntüsünden çobanlık yapmayı bırakıp inzivaya çekilmiş.  Meskeni dağlar, arkadaşı âlem olan Sürmeli Bey’e ait olduğu düşünülen türkünün kaynak bilgileri aşağıdadır.

trt repertuar no: 0136

yöre: yozgat (bkz: yozgat türküleri)

kaynak kişi: hamdi tüfekçi – fevzi akyol

derleyen: nida tüfekçi

notalayan: nida tüfekçi / kemal koldaş

Bu güzel türküyü pek çok ses sanatçısı okuyup yorumlamış biz sizin için Orhan Hakalmaz yorumunu aşağıya bırakıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek