Viirginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri/ Ayşegül Uyar

Bir sınıfta hayal edin kendinizi. Kapı açılıyor. Sınıftaki sessizliği bir çift ayağın mermer zemindeki yankısı bozuyor. Kaldırın başınızı işte karşınızda: Siyah sade bir elbise giymiş, saçlarını alelade bir topuzla toplamış, ince zarif parmak uçları mor mürekkep lekeleri ile dolu Virginia Woolf bir kucak dolusu kitapla size bakıyor. Birkaç saat  olsa onu dinlemek ister misiniz?

Ayşegül UYAR, Timaş Yayınlarından çıkan Virgina Woolf’tan Yazarlık Dersleri kitabını sizler için inceledi.

İngiliz yazar Danel Jones bu hayali sizin için gerçekleştiriyor. Woolf üzerine yaptığı çalışmalarla çeşitli burslar ve ödüller almış bir isim D. Jones. Uzun yıllar boyunca Woolf’a ait eserleri, onun hakkında söylenenleri okuyup toparlamış.  Hikâyeleri, romanları, günlükleri ve mektuplarından yola çıkarak Woolf’ü bir sınıfta hayal edip ondan yaptığı alıntıları bir kurgu ile bir araya getirmiş. Bunu yaparken öyle titiz çalışmış ki herkesin genel bir yargı ile “deliliğin sınırlarında gezen nevrotik deha” diye bahsettiği, eserlerinden önce ilginç intihar şekli ile akıllara gelen Virginia’ya daha yakından ve sahici bir gözle bakma fırsatı buluyorsunuz.

Melankolik değil neşeli, kıvrak zekâlı hatta eğlenceli bir Virgina var burada.  Çocuklarla arası iyi olan, genç yazarlara yardım etmeyi seven, sade, gösterişten uzak bir yazar olarak Woolf’ü görme imkânınız oluyor bu sınıfta.

Hayatayken verdiği bazı seminerleri, arkadaşlarının anlattığı anılar ve Bloomsbury’de perşembe günleri yazar dostlarıyla bir araya gelip yaptığı toplantılar bu sınıf fikri için James’e ilham olmuş. James bu hayali sınıfın hayali dersleri ile Virgina Woolf severlere yeni bir kapı aralamayı, onu tanımayanlara ise tanımak için bir fırsat oluşturmayı amaçladığını söylüyor. Yazıyı bir sığınak olarak gören Woolf’ün dünyasına giriş için bir bilet de sayabilirsiniz bu eseri.

“Bir sanatçı sadece bir eser yaratmaz kendisi de ortaya koyduğu sanat eseri ile yeniden doğar.” diyen Woolfün tavsiyeleri daha iyi cümleler kurmak, kendini daha iyi ifade etmek ve yazarak var olmak isteyenlere ışık tutacak cinsten.

Danel Jones yazarlık derslerini 7 ana başlıkta toplamış bunlar :

  1. Yazma alışkanlığı kazanma
  2. Çalışmak
  3. Üretmek
  4. Yürümek
  5. Okumak
  6. Şüphe duymak
  7. Yayımlatma

Her başlığı kendi içinde alt başlıklarla açarak Virginia’dan cümlelerle örnekler veren yazar, bölüm sonlarındada yazma pratiği kazanmak için küçük alıştırmalar ekliyor böylece okuduklarınızı nasıl hayata geçireceğinize dair bir ön fikre de sahip oluyorsunuz.

Satır aralarında hem Woolf’e dair pek duyulmayan bilgilere ulaşıyor hem onun yazma serüvenine tanıklık ediyorsunuz. Woolf’un evdeki melek diye bahsettiği ev hanımından yazarlığa uzanan yolculuğu, kendine ait bir oda ve yıllık 500 sterlin gelirden kastının ne olduğunu da böylece anlamak kolaylaşıyor.  Viktorya döneminin önemli edebiyatçılarından sayılan Leslie Stephen’ın kızı olarak büyümenin avantaj ve dezavantajları, içinde yaşadığı çağın imkânlarını kullanma biçimi, kendi istekleri için fırsat oluşturma çabası, yazma ritüelleri için verdiği mücadele ve başkaca ayrıntılar sizi bekliyor bu kitapta.

Bilinç akışı tekniğinin önemli temsilcilerinden sayılan Woolf bunu nasıl sağlıyordu, iyi ve tanınan bir yazarken bile editörlük mesleğini neden bırakmamıştı ve yazı hayatında usta çırak ilişkisine bakışı nasıldı gibi soruların da cevabını bulacaksınız.

Hemingway bir dostuna yazdığı mektupta yazmak için insanlardan kaçtığını, kalmadığı bir adresi verdiğini şayet kendini bulan olursa başka bir adrese geçtiğini böylece aklındaki kelimeler tamamıyla kağıda geçene kadar insanlarla nasıl kovalamaca oynadığını söylüyordu. Peki ya Virginia ne yapıyordu? Fırından çıkardığı sıcak çörekler yanında bir fincan kahvesi var mıydı yoksa kendini günün belli saatlerinde sokağa atarak gelmeyen ilhamı mı kovalıyordu?

Yazmak istiyor fakat konu bulamıyor yahut konu bulup nasıl çalışacağınızı bilmiyor, bir editörden gelen tashih mesajı üzerine boş tavanlara uzun uzun bakıyor ama metninize yeni bir kılıf geçiremiyorsanız belki de Woolf’tan yazarlık dersleri almanın vakti gelmiştir? Ne dersiniz?

KÜNYE: Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri

YAYINEVİ: Timaş

YAZAR: Danel Jones

YIL: 2014

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek