Şşş…Kızlar Çığlık Atmaz/ Hilal Tezel

Her gün kadınların ve çocukların yaşadığı acılarla yüzleşiyor, çözüm üretmek istiyoruz. “Şşş… Kızlar Çığlık Atmaz!” filmi çözüme dair çok temel bir şeyi gösteriyor bize: Sözcükler…

Çocukların zarar görmelerinin ilk sebebi ebeveynin ve toplumun kullandığı sözcükler…Gelin fark edelim. Gelin değiştirelim…

Hilal Tezel netyazı için yazdı.

Bir ruhu öldürmenin cezası nedir?

Dünyanın neresinde olursa olsun, nadir vakalar dışında, katiller polis tarafından yakalanır. Bunun sebebi ortada bir ceset olmasıdır. Bir insanı öldürmenin kanıtıdır ceset. Peki bir insanın ruhu öldürüldüğünde ne olur? Bir ruhu öldürmenin cezası nedir? Filmimiz işte tam da bu konuyu ele alıyor.

Başarılı kadın yönetmen Pouran Derakhshandeh ‘’Şşş…Kızlar Çığlık Atmaz’’ın hem yönetmeni hem yapımcısı hem de senaristi. 2013 yapımı film farklı alanlarda toplamda 12 ödül aldı. Fakat gariptir ki bu filmi izlerken farklı açılarla karşılaşmıyoruz. Ayrıca değişik çekim teknikleri yok bu filmde ya da içinize işleyen müzikler. Anlattığı hikâye o kadar acı, içten ve gerçek ki saydıklarımın hiçbirine ihtiyacı yok bu filmin.

Film, başkarakter Şirin’in kendi düğün gününde bir apartman kapıcısını öldürmesi ile başlar. Şirin tutuklanır ve İran yargı sistemine göre kısas uygulanarak idam edilmesi gerekir. Anne babası ve düğün gününde yarı yolda bıraktığı aşığı Emir Ali, Şirin’i kurtarmak için çabalamaya başlıyor fakat Şirin ne polise ne de savcıya tek kelime etmediği için hiçbir avukat onu savunmak istemez. Uzun uğraşlar sonunda annesi ve babası Şirin’i savunması için bir kadın avukatı ikna ederler. Avukat Şirin’i görmeye gider ve onu konuşmaya ikna eder, işte bu dakikadan sonra film Şirin’in tacizle dolu karanlık çocukluğuna gider.

e bağımlılık problemleri hakkında festivallere yönelik filmler, belgeseller ve mini dizilere sahip.

Yazıma Şirin’in avukatının mahkemedeki savunması ve toplumun her kesiminin ders çıkarması gereken bir metinle son vermek isterim.

Nasıl olur da bu memlekette otuz beş cinsel taciz vakası gerçekleştiği halde bir mağdur bile şikâyette bulunmaz? Bunun sebebi nedir? Sebebi; kurbanın ve kurbanın ailesinin itibarını korumak amacıyla akrabaları arasındaki ve çevredeki itibarlarını korumak amacıyla suçlunun yanında yer alarak suçu örtbas etmeleridir. Neden ve hangi adla mağdur edilen bir kimse yıllarca kendisinden nefret ederek yaşamaya razı olmalı hem de sesini çıkarmamalı ve hiçbir yere şikâyette bulunmamalı? Neden? Doğduğumuz andan beri kulağımıza sürekli söylenen sözlerden olabilir mi? ‘Şşş! Sessiz ol! Sakin! Kızlar bağırmaz, kızlar çığlık atmaz.’

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek