Şifalı Şiirler- Şifalı Bitkiler/ Senem Dinç

Bitkiler doğanın bize sunduğu koca bir şifa kapısı. Bir küçük canlının şifasını bulduğu küçücük bir çiçek yahut yaprak insanlığın da şifa bahçesi olmuş. Öyle ki insan sadece hastalıklarına deva bulmak için bitkilerden yararlanmamış. Ruhuna şifa için, duygusunu tanıtmak için, hayatın içinde olduğunu haykırmak için de bitkilerden yararlanmış. Aslında her bir canlı doğanın kadim bilgi kaynağı ancak bitkiler, o kadim bilginin belki de tedrisat mekanizması.

Pek çok şair de çiçeklere, ağaçlara, doğaya ait unsurlara şiirlerinde yer vermiştir. Bu yazıda Senem Dinç sizlere bazı şairlerin mısralarında yer verdiği bitkilerden bahsederek bu bitkilerin bedene aktardığı şifaya da belki bir miktar değinmeye çalışacak. Keyifli okumalar dileriz….

1.

Meyan kökü kazarmış babam kırlarda

ben o yaşta koltuğumda kitaplar

işaret parmağımda zincir, cebimde sedef çakı

cebimde kırlangıçlar çılgınlık sayfaları

kafamda yasak düşünceler, Gide mesela.

Kar yağarken kirlenen bir şeydi benim yüzüm

her sevinç nöbetinde kusmak sunuldu bana

gecenin anlamı tıkansın diye ıslık çalar

resimli bir kitaptan çalardım hayatımı

oysa hergün

merkep kiralayıp da kazılan kökleri

Forbes firmasına satan babamdı.

İsmet Özel/Amentü

Keskin, net, kendinden ve şiirinden emin, güçlü bir şair İsmet Özel. Amentü şiirinde meyan kökünden bahsediyor. Meyan kökü Anadolu’nun o eşsiz şerbetinin kaynağı; “meyan şerbeti”.

Meyan kökü pek çok içeceğin üretiminde kullanıldığı gibi ilaç sektöründe de kullanılan bir bitki. Evde soğuk ya da sıcak demleme ile elde edebileceğimiz meyan çayı mide sorunlarına şifa sunuyor.

2.

Ihlamurlar çiçek açtığı zaman.

Ay, şafağa yakın bir mum gibi erimeden

Dağlar çivilendikleri yerde çürümeden

Bebekler hayta hayta yürümeden

Geleceğim diyorum, geleceğim sana

Ne olur kesin bir takvim sorma bana

-Ihlamurlar çiçek açtığı zaman.

Bahattin Karakoç/Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman

Haziran sonu, Temmuz başlarında yanından geçtiğinizde mis gibi kokusunu içine çektiğiniz, kokusuyla dahi insanı başka dünyalara götüren ıhlamur ağacı, Bahattin Karakoç’u da bir yerlere götürmüş olacak ki “ıhlamurlar çiçek açtığı zaman” deyivermiş. Kış günlerinin olmazsa olmazı ıhlamur pek çok üst solunum yolu sorununa çözüm sunarken aynı zamanda ruhu sakinleştirici bir etki de bırakıyor.

3.

Sen o karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte 

Sen de bir başkasına  veriyorsun daha güzel 

O başkası yok mu bir yanındakine veriyor 

Derken karanfil elden ele. 

Görüyorsun ya bir sevdayı büyütüyoruz seninle

Sana değiniyorum, sana ısınıyorum, bu o değil

Bak nasıl beyaza keser gibisine yedi renk

Birleşiyoruz sessizce.

Edip Cansever/ Yerçekimli Karanfil

Yarin dudağından getirilmiş
Bir katre alevdir bu karanfil,
Gönlüm acısından bunu bildi!

Ahmed Haşim/ Karanfil

İnsanın duygularını okşayan bir şair Edip Cansever. “Karanfil elden ele” diyor. Bizi mısralarıyla vuran, edebi dili ile kendisine hayran bırakan yüce şair Ahmet Haşim ise “Bir katre alevdir karanfil” diyor. Her ne kadar şiirde geçen karanfil ile çaylarımızda, şerbetlerimizde kullandığımız karanfil farklı olsa da bize şifa sunan karanfili hatırlatıyor bu dizeler. Bitki çaylarına aromasıyla farklılık kazandıran karanfil, kış günlerinde okuduğumuz kitaba eşlik eden çayımıza da ahenk katacaktır.

4.

Bende tarçın sende ıhlamur kokusu
Yürürüz başkentin sokaklarında

Bir nehir şu tutuk konuşan cumartesi
Üstünde iki yonga: Çarşamba, bir de cuma

Ayrılık lafları etme sevgilim
Önümüz Temmuz önümüz Ağustos nasıl olsa

Cemal Süreyya/ Roman Okudum Seni Düşündüm

Romantik bir şair olan Cemal Süreyya “Roman Okudum Seni Düşündüm” isimli şiirinde tarçın ve ıhlamurun kokusuna atıfta bulunuyor. Tarçın, kokusu ve rengi ile içimizi ısıtırken lezzeti ile bedenimize hem sıcaklık hem şifa ikramında bulunuyor. Kış çayı denince, okumalarımızın yanında yer alan bitki çaylarını düşününce tarçını yad etmeden geçemiyoruz.

Sizlerde şiirlerde bulduğunuz bitkileri ve kendi bitki çayı tariflerinizi gönderimizin altına yorum olarak yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek