Pippi Uzunçorap ve Astrid Lindgren/ Gülhan Türkalp

Çocuk edebiyatı dediğimizde Dünya’nın her yerinde akla gelen ilk isimlerden biri şüphesiz Astrid Lindgren ve tabii en sevilen karakteri Pippi Uzunçorap.

Gülhan Türkalp, yazarın ilham verici hayatını sizler için kaleme aldı. Yazarın hayatını anlatan bir biyografi filmini ve bu filmin müziğini de çocuk edebiyatı takipçilerine önerdi. Keyifli okumalar…

Astrid Lindgren 14 Kasım 1907 yılında İsveç’in Vimmerby kentinde, çiftçi bir ailenin kızı olarak doğdu. 18 yaşında başkent Stockholm’e taşındı. Sekreterlik yaptı. 1931 yılında Sture Lindgren ile evlendi ve iki çocuk annesi oldu.

Astrid, çocuğu hastalandığında onu avutmayı ve mutlu etmeyi bir anne olarak kendine görev edindi. Bu nedenle çocuğuna masallar uydurmaya başladı. Her çocuk gibi onun çocuğu da annesinden masallar dinlemeyi çok sevdi. İyileşmesine rağmen annesinden masallar anlatmasını istedi. Astrid bir süre sonra, aklında çocuk kitabı yazarı olmak hiç yokken, anlattıklarını yazmaya başladı. Renkli hayal dünyası sayesinde Pippi Uzunçorap’ı yazdı. Ama hemen hemen her yazarın başına gelen onun da başına geldi. Pippi Uzunçorap, “Geleneklere Aykırı” olması gerekçesiyle İsveç’in en büyük yayınevi tarafında reddedildi. 1946 yılında Pippi Uzunçorap’ı basan yayınevi bu seri sayede iflastan kurtuldu.    

Yazdıkları, Türkiye’nin de içinde bulunduğu yüzden fazla ülkede basıldı. Milyonlarca çocuk tarafından okundu ve sevildi. Yaşamı boyunca birçok ödül aldı. Bu ödüllerden biri de 1958 yılında aldığı Hans Christian Andersen Ödülü… Oldukça üretken bir yazar olan Astrid Lindgren hayatı boyunca seksen sekiz kitap yazdı. Kitapları doksan beş farklı dile çevrildi.

Muzipliğiyle dikkat çeken yazar, mutlu çocukların hikâyelerini kaleme aldı. “Şamatalı Köy” serisini fazla iyimser bulan eleştirmenlere ise şöyle cevap verdi: “Dertsiz, tasasız geçen bir çocukluğun neresi kötü, anlamadım.”

Ülkesinde öyle çok sevildi ki, portresi yirmi İsveç kronu üzerine basıldı. Astrid Lindgren’in yazarlık kariyeri öncesindeki hayatını anlatan 2018 yapımı “Unga Astrid” isimli bir de film var. Filmin müziği ise kesinlikle dinlemeye değer. Ane Brun tarafından seslendirilen “Springa” şarkısı…

18 Ocak 2002’de doksan beş yaşındayken hayatını kaybeden yazar, adını Dünya çocuk edebiyatının en önemli isimleri arasına yazdırdı.

Yazarın kitaplarının tamamı Türkçe’ye çevrilmedi maalesef. Fakat ulaşabileceğimiz kitap sayısı da hiç az değil.

-Astrid Lindgren İçin Basılan Para-

TÜRÇE’YE ÇEVRİLEN KİTAPLARI:

  • Pippi Uzun Çorap Serisi
  • Yaramaz Emil serisi
  • Şamatalı Köy Serisi
  • Haydudun Kızı Ronja
  • Mio, Benim Mio’m
  • Güney Çayırı
  • Aslan Yürekli Kardeşler

Astrid’in hikayesini beyaz perdede izlemek isterseniz Becoming Astrid filmine de göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek