Palto adlı eserinde Gogol, Akaki Akakiyeviç isimli sadık bir devlet memurunun yeni bir palto uğruna çektiği sıkıntıları anlatırken bir yandan da Çarlık Rusya’sına karşı sıkı bir sistem eleştirisinde bulunmaktadır.
Bu eserle Gogol pek çok eleştiri alıp Rus insanını küçümsemekle suçlansa da onun merceğinin odağında küçük insan vardır. Günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bile büyük mücadeleler vermesi gereken halk…
Sizlerle Palto adlı öyküden uyarlanmış radyo tiyatrosunu paylaşmak istedik. Akaki Akakiyeviç’in hikayesinde siz de kendinizden bir parça bulacaksınız….
Yazar gerçekçi bir üslupla kaleme aldığı bu hikâyesinde küçük adam temasını ele alır. Sıradan insanların çektiği sıkıntılar, maruz kaldığı eşitsizlikler ve çektikleri acılar hikâyenin başkahramanı Akakiy Akakieviç’in yaşantısıyla tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilir. Bu yapıtı dönemin Çarlık Rusyası‘nda büyük tepki alır ve Gogol Rus insanını aşağılamakla suçlanır.
Gogol hikâyeyi bir toplantıda anlatılan bir olaydan esinlenerek yazmıştır. Anlatılan olay av meraklısı sıradan bir memurun yıllarca para biriktirerek aldığı tüfeğini dereye düşürmesi ve sonrasında girdiği bunalımla ilgilidir. Bu bunalımdan ancak arkadaşlarının aldığı yeni bir tüfekle kurtulmuştur.
Bu yapıt “Gerçekçi Rus Edebiyatı”nın mihenk taşı olarak nitelendirilebilir. Dostoyevski Gogol’a ve eserine ilişkin “Hepimiz onun Palto’sundan çıktık” diyerek eserin önemini dile getirmiştir.