Mona Lisa’nın Hikayesi/ Editör

Ünlü ressam Leonardo da Vinci tarafından on altıncı yüzyılda Florasa’da yapılan bu yağlı boya tablonun ilginç bir hikayesi var. Sanat meraklıları Mona Lisa’nın neden belli belirsiz güldüğüne kafa yorarlarken biz sizinle tablonun nasıl ortaya çıktığını ve ilginç yapım hikayesini paylaşalım.

Mona Lisa , İtalya’nın Floransa şehrindeki Rönesans sırasında Leonardo da Vinci tarafından kavak bir pano üzerine sfumato tekniği ile resmedilmiş 16. yüzyıl yağlı boya  portresidir. Resim hâlen Paris’teki Louvre Müzesi’nde Francesco del Giocondo’nun karısı, Lisa Gherardini Portresi  başlığı altında sergilenmektedir.

Tabloda oturmuş ve ellerini üst üste koymuş bir kadın resmedilmiştir. Kadının ifadesindeki belirsizlik, arka plan ve kompozisyon tabloya duyulan ilgiyi giderek artırmış bu gizemli kadının kimliği merak uyandırmıştır. Bu kadın kimdir ve neden böyle durmaktadır?

TABLO HAKKINDA BİLGİLER:

  • Mona Lisa tablosunda resmedilmiş kişinin gerçek ismi Lisa Gherardini. Mona Lisa, “Benim kadınım Lisa” anlamına geliyor.
  • Orijinal tablonun boyutları 77×53 cm.
  • Mona Lisa tablosunun başka bir adı daha var: La Gioconda. Bu isim ise Mona Lisa’nın “Wife of Francesco del Giocondo” yani Frances del Giocondo’nun Karısı unvanına sahip olması nedeniyle verilmiş. Kesin olmamakla birlikte Mona Lisa’nın gerçekte Lisa del Giocondo olduğu düşünülüyor.
  • Mona Lisa tablosunun herhangi bir sigortası yok. Bunun nedeni de sigortalanamayacak kadar değerli görülmesi. Hiçbir sigorta şirketi bu riske girmek istemiyor.
  • Yüz tanımada kullanılan sisteme göre Mona Lisa’nın yüzü %83 mutlu, %9 bıkkın, %6 korkmuş ve %2 sinirli mimiklere sahip.
  • Mosa Lisa tablosu, ilk önce Fransa kralı I. Francis’e (I.François) satılmış. Leonardo’nun başyapıtı, kralın isteği üzerine Fontainebleau Sarayı’nda sergilenmiş.
  • Mona Lisa tablosu, sanat tarihçileri tarafından her zaman ön planda tutulsa da küresel ününü 1911 yılında onu çalan hırsıza borçlu.
  • Mona Lisa, Fransa’nın en ünlü müzesi olan Louvre’da, tabloya özel tasarlanmış bir odada sergileniyor.

TABLONUN YAPILIŞ ÖYKÜSÜ:

Rönesans’ın ünlü ressamlardan biri olan Leonardo bu tabloyla ününe ün katmıştır. Leonardo başyapıtı olarak anılan tabloyu yapmaya 1503 ya da 1507 yılında başladı. Leonardo’nun çağdaşı olan sanat tarihçisi Giorgio Vasari, … Tablo üzerinde dört yıl oyalandı ve tabloyu bitirmedi… demiştir. Üstelik da Vinci, bahsedilen 4 yıldan çok daha uzun bir süre Mona Lisa’yı yanından ayırmamış, bütün seyahatlerinde yanında götürmüştür.

Yaygın olarak bilinene göre; Leonardo da Vinci, tüccar Francesco del Giocondo’nun eşi olan Lisa Gerardini’yi resmetmişti. Giocondo’nun ikinci oğlu Andrea’nın doğumu anısına tablonun yapıldığı tahmin edilmektedir. Tabloyla ilgili çoğu kişinin bilmediği ayrıntı ise şöyledir: üç dişi çekilen Lisa’nın yeni dişleri takıldığında kocası Leonardo’ya sipariş vererek eşinin bir resmini yapmasını istemiştir. Bu durum tablodaki kadının belli belirsiz gülümsemesini de izah eder.

TABLO HAKKINDA AYRINTILAR:

Hayatın içerisine Mona Lisa gülüşü gibi bir kavramı katan bu tablo, karakterin neredeyse tuvalden çıkıp canlanacakmış gibi duran yüz ifadesi ile Rönesans döneminin en iyi işlerinden biri olarak kabul ediliyor. Mona Lisa’nın saçını örten narin karanlık örtü bazen bir yas örtü olarak kabul edilir. Aslında, bu tür örtüleri genellikle bir erdem işareti olarak giyilirdi. Kıyafetleri dikkat çekici değil. Ne onun elbisesinin sarı kolları, ne de onun pileli elbisesi, ne de omuzlarına bolca serilmiş olan eşarp, aristokratik statü işaretleridir. Mona Lisa, kollarından korkuluklara dayanan bir sandalyede otururken, baştan bele kadar, yarım uzunlukta gösterilmiştir. Sol kolunu, arkasındaki parapetin ve figürü çerçeveleyen iki parçalı sütunların ve manzaraya bakan bir pencere oluşturmasının önerdiği bir sundurmanın önündeki sandalyenin koluna yaslıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek