Çağrı filmiyle tüm dünyada Müslümanların gönlüne taht kuran yönetmen Mustafa Akkad kimdir ve unutulmaz bir film çekmeyi nasıl başarmıştır? Ayrıntılar yazımızda…
1930 yılında Suriye’nin Halep şehrinde dünyada gelen Akkad’ın babası Arap annesiyse Türk’tü. Osmanlı hayranı olan Akkad ailesinden dini bir eğitim almış sinemaya meraklı bir gençti. 1951’de Kaliforniya Üniversitende tiyatro eğitimi aldı.
İlk gençlik yıllarından itibaren Amerika’da yaşayan Akkad, Müslüman kimliğini hiç unutmadı. Yapımcı ve yönetmen olarak batıda İslam’a duyulan önyargıyı nasıl kırabileceği üzerine uzun yıllar kafa yordu. Çağrı için harekete geçtiğinde bu işin kolay olmayacağı ortadaydı.
1974’de Fas’ta başlayan çekimlerin sponsoru Suudi Arabistan’dı. Fakat filmin on beş dakikasının çekilebildiği bu bölümde ashabı kiram sevgisinin vurgulanması Arabistan hükümetinin hoşuna gitmedi. Hükümetin Fas’a yaptığı baskısı ve desteğini kesmesiyle proje yarım kaldı. Libya devlet başkanı Muammer Kaddafi ilk çekimleri izleyip destek olacağına söz verdi. Projenin büyük kısmı böylece Libya’da çekildi. İki yıl süren çekimlerde oyuncular dahil tüm ekip çölde zor şartlarda çalıştı.
Bir röportajında Akkad Çağrı’yı yapma sebebini şöyle açıklamıştır:
“Çocuğum olduktan sonra şu duyguya kapıldım. Ona hangi dini öğretmeliyim? Sorumluluğumu hatırladım ve Çağrı ortaya çıktı. Hollywood’da İslami bir film yapmak gerçekten zor. Bu filmde Hristiyanlık ve İslamiyet arasındaki yakınlığa vurgu yaptım. Böylece Amerikan kamuoyunun dikkatini filme çekmek istedim. Senaryosu Ezher Üniversitesi’nden onay olan bu filmde İslam alimleri fetva vermediği için peygamber efendimizin yüzü görünmüyordu fakat fetva verilse de yine böyle çeker, peygamber efendimizi birinin canlandırmasını istemezdim.
Çağrının film müziklerini yapan müzisyen Maurice Jarre ise film çekimlerine nasıl dahil olduğunu şöyle anlatır.
“O dönem en yüksek ücretlerle çalışan müzisyenlerden biri bendim. Hz. Muhammed’in gösterilmediği bu filmde onu sembolize edecek müziğin de saygı uyandırması gerekti bunun için aylarca çöllerde kaldım o ortamda yaşadım. Nihayetinde bu müzikler ortaya çıktı. Ömrümün en iyi bestesi budur.”
1977′ de vizyona giren filmde Hz. Muhammed ve ailesi görülmezken hikaye iki karakter Hz. Hamza ( Antony Quinn) ve Ebu Süfyan (Michael Ansara) üzerinden anlatılır. filmde dair unutulmaz ayrıntılardan biri de doğu ve batı olmak üzere iki versiyonun çekilmesidir. ülkemizde batı versiyonu gösterime giren Çağrı perdede büyük bir ilgi ve sevgiyle karşılandı.
Çağrı Filmini 1981’de Çöl Aslanı Ömer Muhtar takip etti. Yine Libya’nın desteği vardı burada. Ömer Muhtar filminde Antony Quinn bu kez Ömer Muhtar’ı canlandırdı. İstanbul’un fethini ve Selahaddin Eyyubi’yi de sahneye taşımak isteyen usta yönetmenin ömrünün son yılları Selahaddin projesine sponsor aramakla geçti. 11 kasım 2005’de Amman’da kaldığı otele düzenlenen terörist saldırı sebebiyle hayata veda eden Akkad geride doldurulması zor bir boşluk bıraktı.