Mitolojide Kuşlar: Turna/ Hatice Şahin

Türkülere konu olan Turna kuşunun iyi haber ve bereketi simgelediğini biliyor muydunuz? Hatice Şahin, çok sevilen serimize devam etti ve sizler için Turna’yı yazdı. Keyifli okumalar dileriz.

Turna birçok kültürde ve mitolojide kutsal kabul edilir.  Çin, Japonya, Mısır, Mezopotamya, Anadolu ve Orta Asya mitolojilerinde Turna kuşu sıkça yer alır.

Turnanın iyi haber ve bereket getirdiğine inanılır. Başında ve gerdanındaki tüy ve renklerden dolayı Anadolu’da allı turna, telli turna olarak da anılır. Turnayı öldüren kişinin başına bir felaket geleceğine inanılır. Bu yüzden avcılar turnalara dokunmaz.

Eski Türk inancında olduğu gibi, İslamiyet’ten sonraki Alevi- Bektaşi inancında da “Turna donuna girmek” diye bir deyim kullanılır. Şamanlarda olduğu gibi tasavvuf büyüklerinin de çağrıldığı meclislere turna şekline girip katıldığı söylenegelmiştir.

 “Sen Şah’ı Lokman’a benzersin Turnam”

“Abdal Pir Sultan’a benzersin Turnam” 

“Hazreti Şah’ın avazı
Turna derler bir kuştadır
Asası Nil deryasında
Hırkası bir derviştedir” gibi dizelerde bu inanışın etkileri görülür.

Turna hayrın habercisi olduğu için yolu gözlenen bir kuş olmuştur.  Anadolu’da çok yaygın bir motif olarak Turna kullanılmış. En eski yerleşim yerlerinden olan Göbekli Tepe’de turna motiflerine rastlanmış, Çatalhöyük’te de kerpiç evlerinin arasında turna kanatları bulunmuştur. Türklerde Gök Tanrı inancı dışındaki ilahlardan biri olarak hikmet sahibi ruhu temsil ettiği kabul edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek