“Dünyadan camiler” serimizde bu kez, adını can sıkıcı haberlerle duyduğumuz Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yer alan Iydgah Camii’nden bahsedeceğiz. Camii’nin cemaati ile buluştuğu güzel günler için duacıyız.
Iydgah Camii ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların merkezi Kaşgar’da yer almakta.
On beşinci yüzyılda (1442) Saqsız Mizra tarafından inşa ettirilmiş camii 1787’de Zulpiya adında bir hanım tüm servetini harcayarak genişletilmesini sağlamış. Camii böylece yirmi bin kişilik kapasiteye ulaşmış.
Etrafına su arkları yapılmış ve mevcut her alan namaz kılınabilecek şekilde düzenlenmiş. Rengarenk sütunları ve işlemeleriyle göze çarpan caminin civarı alışveriş mekanlarıyla çevrili. Ana gövdesine yerleştirilen çatı dikkat çekiyor.
Bilindiği üzere “ıyd” bayram demek ve “Iydgah” da bayram yeri anlamına geliyor.
Cuma namazlarında binlerce Müslümanı ağırlaması bakımından ismiyle müsemma bir ibadethane. Ne var ki; son zamanlarda kulağımıza gelen haberler canımızı yakan cinsten. Çin hükümetinin uygulamaları yüzünden camii artık eskisi kadar dolmak bir yana, Cuma günleri sadece yüz civarı Müslümanın içerisinde namaz kıldığı söyleniyor.
Çin Müslümanlar üzerinde baskı uyguluyor ve özellikle erkeklerin sakal bırakmasına izin vermiyor.
Bu ve bunun gibi baskılar yüzünden, bölgedeki diğer önemli ibadethanelerin de önemli ölçüde etkilendiğini duyuyoruz. Kaşgar sayısız türbe ve caminin bulunduğu medeniyet mirası bir şehir. Dileriz bu kültür mirasları ve Müslümanların ibadet yapma hakları zarar görmeden sonraki nesillere aktarılabilir…
Kaşgar sayısız türbe ve caminin bulunduğu medeniyet mirası bir şehir. Dileriz bu kültür mirasları ve Müslümanların ibadet yapma hakları zarar görmeden sonraki nesillere aktarılabilir…