Kitaplardan Uyarlama Filmler/ Editör

Çağımızın en popüler aracının sinema olması nedeniyle kitapların bilhassa da romanların büyük bir kısmının sinema uyarlamalarını görmek mümkün.

Rana Tunceroğlu, senaryosu kitaplardan uyarlanan filmlerin peşine düştü.

Okurken hayallerimizde canlandırdığımız karakterlerin vücut bulmuş halini bir ekrandan izliyor olmak mükemmel bir his olabilir. Kitapları uzun zaman boyunca okumak kimilerine zor geliyorken filmini izlemek, olayları görsel olarak seyretmek çok daha zevkli olabiliyor. Bu sebeple bazı  filmlerin yaşattığı zevk kitaplarının önüne geçebiliyor ve çoğu zaman ‘’Aa, o filmin bir kitabı mı varmış?’’ şeklinde bir şaşkınlık oluşuyor.

Biz de sizin için bu soruya cevap vermek adına öne çıkan kitapların sinema uyarlamalarını bir araya getirmek istedik.

SİNEMAYA UYARLANMIŞ 10 KİTAP

Forrest Gump (IMDB: 8,8)

Winston Groom’un 1986 yılında yayımlanan kitabı Forrest Gump, 1994 yılında Robert Zemeciks tarafından beyazperdeye aktarılması ile filmi çekilen kitaplar arasında belki de en başarılısı olmuştur. Tom Hanks’in ana karakterliğini üstlendiği Forrest, bir banka oturup anlattıklarıyla kalplerimizin derinliklerine dokunmayı başarmıştır.




’Annem hep şöyle derdi: ”Hayata devam edebilmek için geçmişi arkada bırakmak gerekir.” Benim koşmam da bununla ilgiliydi sanırım. 3 yıl, 2 ay, 14 gün ve 16 saat koştum.’’

The Green Mile – Yeşil Yol (IMDB: 8,5)

Sırada yine yüreklerimize dokunan bir hikaye var. Stephen King’in kaleminden çıkan seri roman Yeşil Yol’un ilk kitabı 1996 yılında yayımlandı, daha sonra ise 1999 yılında Frank Darabont tarafından beyazperdeye aktarıldı. Başrollerini yine Tom Hanks’in ve yanı sıra Michael Clarke Duncan’ın paylaştığı film, diyalogları ve öyküsüyle izleyenleri derinden etkiliyor.

’Yoruldum patron. Yollarda yağmurdaki bir serçe kadar yalnız olmaktan yoruldum…’’

The Pianist – Piyanist (IMDB: 8,5)

Yahudi asıllı Polonyalı Piyanist Wladyslaw Szpilman’ın kendi hayatını kaleme aldığı bu eser 1946 yılında yayımlanmış fakat 2002 yılında Roman Polanski tarafından beyazperdeye aktarılan sinema uyarlaması kadar ses getirememiştir.

En iyi biyografi filmleri kategorisinde akla ilk gelen isimlerden olan film, 2.Dünya Savaşı döneminde Wladyslaw Szpilman’ın yaşadığı trajik anları anlatıyor. İzleyiciyi derinden etkileyen sahnelere sahip olan Piyanist, efsane filmler arasına adını çoktan yazdırmış bulunmakta.

‘’Kaldırımda attığım her adımda yalnızlaşıyordum.’’

The Kite Runner – Uçurtma Avcısı (IMDB: 8,4)

Afgan asıllı Khaled Hosseini’nin 2003 yılında kaleme aldığı Uçurtma Avcısı yayımlandığı günden itibaren uzun zaman boyunca çok satanlar zirvesinden inmemiş ve büyük bir ilgi görmüştür. Emir adında bir çocuğun iç dünyasını anlatan eser 2007 yılında Marc Fostertarafından beyazperdeye aktarılmıştır.

‘’Odamda tek başıma olmayı diledim; kitaplarımla baş başa, bu insanlardan uzakta.’’

Shutter Island – Zindan Adası (IMDB: 8,1)

2003 yılında Dennis Lehane tarafından kaleme alınan eser, 2010 yılında Scorsese tarafından beyazperdeye aktarılmıştır. Eser, iki polis memurunun Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli Ashecliffe Akıl Hastanesi’ne soruşturma yapmak için gitmeleri ile beraber gelişen esrarengiz olayları ele alıyor. Zamanla rüya ve gerçek arasında gelgitler yaşatan eser, izleyicilerinin sınırlarını zorlamakta.

“Biz de yaşamış, sevmiş ve gülmüştük. Bizi unutmayın.”

Pride & Prejudice – Aşk ve Gurur (IMDB: 7,8)

İngiliz Edebiyatı’nın en başarılı isimlerinden biri olan Jane Austen’in birçok eseri beyazperdeye uyarlanmış ve en çok ses getiren eseri 1813 yılında yayımlanan aşkın ve önyargının ele alındığı Aşk ve Gurur isimli romanının uyarlaması olmuştur. Film 2005 yılında Joe Wright tarafından beyazperdeye aktarılmıştır. Ana karakter Elizabeth’i, Keira Knightley’in canlandırdığı filmde, Elizabeth’in aşk hayatını izliyor olacaksınız.

“Onun gururunu ben de kolaylıkla hoş görebilirdim. Benim gururuma dokunmamış olsaydı.”

The Curious Case of Benjamin Button – Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi  (IMDB: 7,8)

F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınan öykü türündeki eser 1921 yılında yayımlanmış ve 2008 yılında ise David Fincher tarafından beyazperdeye aktarılmıştır. Sıra dışı bir öyküye sahip olan eserde, Benjamin Button yaşlı bir adam görünümü ile doğar ve yıllar ilerledikçe hayatın akışını tersine çevirecek şekilde gençleşmeye başlar.

“Hayatlarımızı bazen yakaladığımız fırsatlar belirler. Bazen de kaçırdığımız.”

The Boy in the Striped Pyjamas – Çizgili Pijamalı Çocuk (IMDB: 7,8)

En kısa sürede yazılan roman ününü alan Çizgili Pijamalı Çocuk sadece 2,5 günde Jhon Boyne tarafından kaleme alınmıştır. 2006 yılında yayımlanan kitap, 2 yıl sonra 2008 yılında Mark Herman tarafından beyazperdeye aktarılmıştır.

Savaşın çocukları nasıl etkilediğini anlatan, toplama kampları ve Nazi Almanya’sı konulu film, birçok sosyal mesaj barındırıyor ve sürpriz sonuyla izleyenleri bir kez daha derinden etkiliyor.

‘’Bir ev; bir sokak, bir şehir ya da tuğla ve harç gibi yapay şeyler değildir. Ev, insanın ailesinin olduğu yerdir…’’

Çok Yakın ve Çok Gürültülü (IMDB: 6,9)

Jonathan Safran Foer tarafından 2008 yılında kaleme alınan kitap ülkemizde  ‘’Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın’’ başlığı ile okuyuculara sunulmuştur.  9 yaşındaki Oscar’ın travmatik dramından yola çıkıp umut verici bir hikaye ile bizleri etkileyen kitap, daha sonra 2012 yılında Stephen Daldry’nin yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmış ve ülkemizde de ‘’Çok Gürültülü ve Çok Yakın’’ adıyla izleyenlerle buluşmuştur.

‘’Hiçbir şeyi özlediğin bir şeyden daha fazla sevemezsin.’’

Selvi Boylum Al Yazmalım  (IMDB: 8,7)

Ve en sona halis muhlis Türk yapımı olan, sevgiyi akıllarımıza o unutulmaz replikleriyle kazıyan eseri koymak istedik.

 1970 yılında Kırgız yazar Cengiz Aytmatov tarafından kaleme alınan eser, 1977 yılında Atıf Yılmaz yönetmenliğinde sinemaya uyarlanmıştır.

Kamyoncu İlyas ile İstanbullu gelin Asya’nın efsane aşkını konu alan eserin huzurunda sormak istiyoruz…

Sevgili okur ‘’Sevgi neydi?’’

’Sevgi neydi? Sevgi iyilikti, dostluktu, sevgi emekti.’’

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek