Mevsimlerden bir mevsim deyip geçebilir miyiz sonbahara? Şairlerin şiirlerine yazarların sözlerine konu olan sonbahar geldi çattı. Biliyoruz yollarda uçuşan sarı yapraklar, aniden bastıran yağmurlar, sokakları yalayıp süpüren rüzgarlar bizim kadar sizi de heyecanlandırıyor. Öyleyse ünlü ressamların sonbahar tablolarıyla güzel hayallere hazırsınız. Seçmesi bizden, beğenmesi sizden.
ROBERT HUBERT
On sekizinci yüzyıl Fransa’sında romantizm akımını temsil eden ressam Hubert, Roma ve Paris gibi şehirlerde yaşamıştır. Paris’te bulunan Louvre müzesi başta olmak üzere çeşitli müzelerde eserleri sergilenen Robert Hubert’in sonbahar temalı tablosuyla başlayalım. Görünen o ki ressam sonbaharın son günlerini keyifle geçiren insanları resmetmek istemiş.
CLAUDE MONET
Fransız empresyonist ressamlardan Monet, Claude Oscar Monet olarak da bilinir. Hatta izlenimcilik terimi ona ait olan “izlenimcilik: gün doğumu” adını verdiği tablodan ilhamla ortaya çıkmıştır. Resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başaran ressamın “gezinti” adlı tablosunda sonbahar gezintisine çıkmış bir hanımefendi bekliyor bizi.
HANS THOMA
Almanya’da bir değirmencinin oğlu olarak dünyaya gelen ve ilk resim eğitimini bir saat ustasından alan Hans Thoma, Paris, İtalya, Münih, Frankfurt gibi şehirlerde sergiler açarak resimde kendine sağlam bir yer edinmiştir. Pastoral çalışmalarında Almanya’dan izler görülen ressamın sonbahar temalı tablosunda bir kadın kırlarda kalan son çiçekleri toplamaktadır.
CARL SPİTZWEG
Çok yönlü ressamlardan biridir Carl Spiztweg. Eczacılıkla başladığı eğitim hayatına ressamlık ve şairliği de eklemiştir. Onun küçük toplulukları resmettiği ilk tablolarını eczacılık eğitimi alırken yaptığı bilinse de sonraki yıllarda manzara tablolarına ağırlık vermiştir. Sonbahar temalı bu tablosunda güneşin son ışıkları altında kitap okuyan bir erkek görülmektedir.
VİNCENT VAN GOGH
Batı dünyasının en tanınmış ressamlarından biri şüphesiz Hollandalı ressam Vincent Van Gogh’dur. On yıl gibi kısa bir sürede iki bine yakın eser veren ressamın tablolarının yarısı yağla boya resimlerden oluşmaktadır. 37 yaşında vefat eden ressamın eserlerinde buğday başakları, tarlalar, hasat yapan köylüleri görmek mümkündür. Sonbaharı resmettiği “ekin demetleri ve hasatçılar ile buğday” tablosu resmi de bunlardan biridir.
HANS ANDERSEN BRENDEKİLDE
Sanatsal eğitimine heykeltraş olarak başlayan Danimarkalı ressam Hans Andersen Brendekilde, manzara ve tür sahneleri tasvir eden resimleriyle bilinir. Yaptığı seyahatler sonrasında empresyonist ressamlardan etkilenen Hans Andersen ışık vernkle resimlerinde gerçeği aratmayan atmosferler oluşturmuştur. Danimarka köy hayatını sık sık resimlerinde kullanan Brendekilde’nin “Sonbaharda Ormanlık Bir Yol” adlı eserini yirminci yüzyılın başında, Danimarka’da Odense yakınlarındaki bir köyde resmetmiştir.
ISAAC LEVİTAN
Rusya’nın en önemli peyzaj ressamlarından biri olan Isaac Levitan, gerçekçi ve sembolist resim arasında bir çizgide yer almıştır. Çalışmalarının karakteristik özelliği, büyük oranda insan varlığından yoksun olan pastoral manzaraların ortasında, neredeyse hüzünlü ve melankolik bir kompozisyon bulunmasıdır. 1sonbaahr günü” adlı tablonun hikayesi de şöyledir. Isaac Levitan, Anton Çehov’un kardeşi Nikolai Çehov’a henüz boyası kurumamış bu resmini gösterir. Arka planda çam ormanı, gri gökyüzü, kenarlarında akça ağaçların yer aldığı sarı toprak yolun yer aldığı esere bir kadın figürü eklerse daha iyi olacağını söyler ve ressamı ikna eder. Arkadaşını kırmak istemeyen Levitan, siyah giysili dalgın bir şekilde yürüyen kadını, sonbahar tasvirine ilave eder. Resimdeki kompozisyonun bozulduğunu söyleyen hocası tarafından eleştirilse de tablo bu haliyle sergiye katılmıştır.