Televizyonun İcadı/ Gülhan Türkalp

Siz de çocukken televizyonun içinde küçük insanların oynadığını düşünüyor muydunuz? Ya da kumanda yerine büyükleriniz sizi kullanıyor muydu? Televizyonunuz salonun baş köşesinde üzerinde dantelle bir gelin gibi süzülüyor muydu peki? Hadi o zaman televizyonun tarihine birlikte bir bakalım. Gülhan Türkalp netyazı için araştırdı.

Televizyonu kısaca bir vericiden yayılan elektromanyetik dalgaların, görüntü ve ses olarak görünmesini ve duyulmasını sağlayan bir cihaz olarak tanımlayabiliriz.

Televizyon, Yunanca Tele (uzak) ve Visio (görmek) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.  Türk Dil Kurumu, televizyon kelimesine uzgöreç ve uzgörüm kelimelerini yeni birer seçenek olarak sunmuşsa da bu kelimeler hiç benimsenmemiştir. 

John Logie Baird 1923 yılında televizyonu icat etmiş ve ilk televizyon görüntüsünü de 1926 yayınlamıştır. 1930 yılına gelindiğinde ise televizyon artık bir elektronik eşya olarak satılmaya başlanmıştır. 1940’lı yıllarda renkli televizyon çalışmaları yapılmış, 1950’li yıllarda ise ABD’de renkli televizyon satışa çıkmıştır. Renkli televizyonun yaygınlaşması ise 1960’lı yılları bulmuştur. İlk televizyon kumandası televizyona bir kabloyla bağlı olacak şekilde 1950’lerde icat edilmiştir. Tabii zamanla kumanda teknolojisi de çok gelişmiştir.

Türkiye’de ilk televizyon yayınını İstanbul Teknik Üniversitesi 9 Temmuz 1952’de sınırlı bir alana yapmıştır. TRT yönetim kurulu geniş kapsamlı ilk televizyon yayınını 1 Ocak 1968’de yapmak istemiş ama hazırlıklar ancak 31 Ocak 1968’de tamamlanabilmiştir. TRT’nin ilk televizyon yayını 31 Ocak 1968 günü saat 19:30’da TRT’nin ilk spikeri Nuran Devres tarafından yapılmıştır.

Türkiye’de renkli televizyonlara geçiş 1980’li yılları bulmuştur. 1990 yılında ise Türkiye’nin ilk özel kanalı Star TV yayın hayatına başlamıştır.  Tüplüsü, renksizi, renklisi derken son yıllarda plazma ve LCD televizyonlar piyasaya çıkmış hatta artık televizyonlarda Android teknoloji kullanılır olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek