Kimi bilgisayar oyunlarının içine gömülen ses ya da görsellerle İslam dinine ait kutsalların olumsuz ögelerle birleştirildiği görülmektedir. Hatta kimi oyunlarda kullanıcıdan minarelere ya da Müslümanlara saldırması istenmektedir.
Bu yazıyı derleyerek elinizin altında bir kaynak olmasını amaçladık.
Bilgisayar oyunları ile çocukları ve gençleri yalnız bırakmamaya
bu alanda neler yapabileceğimizi düşünmeye sizleri davet ediyoruz…
Bu mesajlar neden gizlice veriliyor?
Bugüne kadarki edinimlerimiz, kültürümüz, geleneklerimiz, milli ve ahlaki değerlerimiz; saygısızlık, hakaret boyutuna varan mesajlar açıkça verildiğinde bilinçaltımıza yerleşmesini önleyecektir. Bu yüzden oyun yapımcıları mesajları; (görüntü, ses vb.) özellikle odaklanılan noktanın tamamen farklı bir boyutunda fark edilmeyecek şekilde veriyorlar. Gizlice verilen olumsuz mesajlar, çocuklarımızın zihinlerini öyle bir işgal ediyor ki manevi olarak zehirleyip, bilinçaltını gizlice yönetiyorlar. Ya da İslam ve müslümanlar hakkında hiç bir bilgisi olmayan bir gencin olumsuz yargı edinmesine sebep oluyorlar.
İslamofobi
İslamofobi kelime olarak ”İslam Korkusu” anlamına gelirken, Müslümanlara ve İslam dinine önyargı ve ayrımcılıktan kaynaklanmaktadır. İslamofobi’nin tarihi; Endülüs’ün fethedilmesine kadar inmekte ve Haçlı Seferleriyle derinleşmektedir. 1991’de Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra düşman görülen Marksizm ve Komünizm işlevini kaybetmiştir. Bunun üzerine yeni bir düşmana yani bir ”ötekiye” ihtiyaç duyulmuştur. Bu yeni düşman “İslam Ülkeleri”dir. Zaman içinde; İslamofobi yer yer yoğunlaşmış yer yer durağanlaşmış, son 10 yılda ise daha popüler hâle gelmiştir.
“İslam’a olumsuz bakışı” insanlığa kazandırmak gaye edinenler, Müslümanlara karşı korkuyu normalleştirilerek nefreti ve düşmanlığı sıradanlaştırmak için efor sarf etmektedirler. Zamanımızın büyük bir diliminde yer alan televizyon, sinema, başından ayrılamadığımız bilgisayarlar, tabletler, elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlar vasıtası ile maalesef olumsuz bilinçaltı mesajlar genç beyinlere servis edilmektedir.
İslamofobiyi neden dijital oyunlarda artırdılar?
Neler yapmalıyız?
Dijital oyunlar, İslamofobinin yayılması konusunda birer vasıta olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni, oyuncuların dijital oyunlarda başkahraman olmaları ve oyunda aktif rol almalarıdır. Kişi bir film izlerken terörist olarak tanımlanan bir kişinin öldürülmesine şahit olmaktadır. Fakat dijital oyun oynarken bir asker rolüne bürünüp terörist olarak kendisine sunulan Müslüman’ı bizzat öldürmekte ve öldürdüğü Müslüman sayısı kadar ödül/ puan kazanmaktadır.
Dijital oyunları kontrol etmeden, takip etmeden satın alarak çocuklarımızı sevindirdiğimizi zannediyoruz. Oysaki gizli düşmanlığın farkına varmalıyız çünkü hazırlanan dijital oyunlarla kendi neslimizi zehirliyoruz. Çocuklarımızın oynadığı oyunu mutlaka incelemeli, olumsuz bir öge varsa yetkililere bildirmeliyiz.
Daha da önemlisi içinde bu toprakların değerlerine ters düşmeyen oyunlar üretmeliyiz.
GUITAR HERO-3
28 Ekim 2007, ABD
Activision, Redoctane, Aspyr Media PlayStation 3, PlayStation 2, Xbox 360, Wii, Microsoft Windows, Mac OS
Oyun, eş zamanlı olarak notalara basma yeteneği üzerine kurulu, müzik enstrümanı çalma oyunudur. Oyun, türünde rakipsiz ve ülkemizde de oldukça popülerdir. Yapımcı şirketin geliri 3 milyar dolar seviyesindedir.
Oyunda; gitar çalan ve şarkı söyleyen karakterlerin üzerinde durduğu zeminde, Arapça “ALLAH” ibaresi yazmaktadır.
DEVIL MAY CRY-3 / DANTE’S AWAKENING
17 şubat 2005, ABD’de geliştirildi.
Capcom, Ubisoft Çalıştığı platformlar pc ve play station’dır.
Oyun, 3. şahıs ilerlemeli aksiyon oyunudur.
Oyunda; Müslümanların kutsal evi olan Kâbe’nin kapısı, kötülüğün ve şeytani türevlerin giriş kapısı olarak kullanılmaktadır.
RESIDENT EVIL-4
27 Ekim 2008, Japonya kökenlidir.
Capcom
PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows
Oyun, 3. şahıs ilerlemeli aksiyon oyunudur.
Oyunda; Peygamber Efendimizin (S.A.V.) kabrinin kapısı (Mescidi Nebevi), zombilerin karakterlere saldırmadan önceki büyük giriş kapısı olarak gösterilmiştir.
RESIDENT EVIL-5
5 Mart 2009, Japonya kökenlidir.
Capcom, PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows
Oyun, 3. şahıs ilerlemeli aksiyon oyunudur. Türkiye listelerinde ilk 5, dünya sıralamasında ilk 10 dadır. Şirketin yıllık kazancı 3 milyar dolara yakındır.
Oyunda; sahnelerden biri kütüphanede geçmektedir. Kütüphanede “Kur’an-ı Kerim” hariç tüm kitaplar kitaplıktayken “Kur’an-ı Kerim” yerde bulunmaktadır.
CALL OF DUTY MODERN WARFARE-2
5 Ekim 2007, ABD kökenlidir.
Activision game çıkardı. PlayStation 3,Xbox 360, Wii, Mac OSX
Oyun, 1.şahıs saldırı ve nişancılık oyunudur. Türkiye’de ve dünyada 2007 yılının en iyi oyunu seçildi. Yıllık geliri 14 milyar dolar civarındadır.
Oyunda; harabe bir evin tuvaletinde kirler içerisindeki bir klozetin tam üzerinde, Hadis-i Şerif ile bezeli olan bir çerçeve bulunmaktadır. Çerçevede “Allah güzeldir. Güzel olanı sever.” hadisi Arapça olarak kullanılmaktadır.
Yoğun tepkiler üzerine oyun güncelleme yapılarak bu görsel kaldırılmıştır.
CALL OF DUTY-2
25 Ekim 2005, ABD kökenlidir.
Activision game çıkardı. XBOX 360, Microsoft Windows, Mac OS X
Oyun, birinci şahıs nişancı oyunudur.
Oyunda; Chapter 4 – The Battle Of El Alamein bölümünde, özellikle vurgulanan sahnelerden biri ise uçaklar tarafından minareye saldırılıp minarenin yıkılmasıdır.
CALL OF DUTY BLACK OPS-2
12 Kasım 2012 ABD kökenlidir.
Activision game çıkardı. Playstation 3, Windows, Wii U, Xbox 360
Oyun, birinci şahıs nişancı oyunudur.
Pakistan ve Afganistan hükümetleri Call Of Duty: Black Ops 2 ve Medal Of Honor: Warfighter’ı ülke çapında yasakladı. Bu yasağın sebebinin ise Pakistan ve Afganistan halklarıının terörist olarak lanse ediliyor olması.
Hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamada şöyle duyurdu;
“Pakistan hükümeti bu tarz filmleri ve oyunları her zaman boykot etmiştir. Bu oyunlar ülkemizin milli bütünlüğü ve beraberliğine karşı yapılmıştır. Medal Of Honor: Warfighter ve Call Of Duty: Black Ops 2 oyunları Pakistan’a karşı üretilmiştir, bu yüzden de ülke çapında satışını yasakladık. Mağazaları bu konuda uyardık ve bu oyunları satmaları durumunda katlanacakları sonuçları kendilerine anlattık.”
Oyunda; Müslümanlar ellerindeki teknolojiyi dünyanın geleceğine tehdit olarak kullanırken bir çok yerde Arapça “Allah” ve “Muhammed” ibareleri bulunmaktadır.
COUNTER STRIKE
19 Haziran 1999 İngiltere kökenlidir.
Valve Corporation, Vivendi SA, Sierra Entertainment, Microsoft
Studios tarafından geliştirildi. Microsoft Windows, Linux, Xbox, Mac OS X
Oyun, teröristler (Terrorists) ve terörle mücadele ekibi (Counter-Terrorists) olmak üzere iki takım olarak devreler halinde oynanmaktadır.
Oyunda; Komandolar teröristleri öldürürken, teröristler “Allahuekber, Lailahe İllallah” şeklinde bağırmaktadır.
Müslümanların yoğun tepkisi üzerine yapımcı firma güncelleme yaparak bu ses efektlerini kaldırmıştır.
SERIOUS SAM-3
23 Mart 2011 ABD kökenlidir.
Gotham Games (Xbox, Gold), Global Star Software (Palm OS),
Devolver Digital tarafından geliştirildi. Microsoft Windows, Xbox, Xbox 360, Palm OS
Oyun, Dünya’yı istila eden uzaylılara karşı savaşma ve Dünya’yı kurtarma oyunudur.
Oyunda; Hz. Ali’nin kabri üzerinde bulunan işleme ve yazıtlara kadar bire bir tasarlanmış olup, kabrin içerisinden yaratıklar çıkmaktadır.
CLIVE BARKERS UNDYING
16 Mart 2011 İngiltere kökenlidir.
DreamWorks, Westlake, EA Games, Aspyr, Clive Barker tarafından geliştirildi. Microsoft Windows, Mac OS X
Oyun tek kişi ile öldürme ve hayatta kalma üzerine kurgulanmıştır.
Oyunda; şeytanın ana karaktere saldırdığı yerde arapça yazılarla hadis-i şerif yazılmıştır.
ZACK & WIKI
23 Ekim 2007 Japonya kökenlidir.
Capcom tarafından geliştirildi. Nintendo Wii
Oyun, korsan karakter ve maymun ile birlikte bölüm geçerek ilerlenen kötü karakterleri öldürmek üzerine kurulmuş bir oyundur.
Oyunda; karakterler alevler içerisinde altın bir hazine etrafında dans etmektedir. “Allahu Ekber” sesini duyduklarında, o hazineye doğru karakterler secde etmektedir.
Yoğun tepki üzerine resmi açıklama ile güncelleştirmeden sonra bu ses detayı oyundan çıkarılmıştır.
AYO DANCE
Japonya kökenlidir.
Audition tarafından geliştirildi. PC, Mac OSX
Oyun, farklı karakterlerin, müzik aletlerinin ve sahnelerin kullanıldığı, karakteri dans ettirmeye yönelik müzik bazlı bir oyundur.
Oyunda; kutsal kitabımız olan Kuran-ı Kerim, üzerine karakterin ayakları ile bastığı bir platform olarak kullandırılmaktadır.
MUSLIM MASSACRE
1 Ocak 2008 ABD kökenlidir.
Eric ‘Sigvatr’ Vaughn tarafından geliştirildi. Microsoft Windows
Oyun, tek kişilik öldürme ve yok etme üzerine kurulu arcade türünde bir oyundur.
Oyunda; oyunculardan Müslüman karakterleri öldürerek ilerlenmesi ile oyun sonunda da Hz. Muhammed’ in öldürülmesi istenmektedir.
BOMB GAZZE
29 Temmuz 2014 İsrail kökenlidir.
PlayFTW tarafından geliştirildi. Android
Oyunda; oyuncular Gazze şehrinin üzerin-den uçuş yaparak masum sivil halkın üzer-ine bomba bırakıp puan kazanmaktadır.
Yoğun tepkiler üzerine bu oyun Google Play’den kaldırılmıştır.
MINARETT ATTACK
Ülkedeki minare referandumu öncesinde piyasaya çıktı.
İsviçre’de geliştirildi.
Aşırı sağcı politikacılar tarafından piyasaya sürüldü. Online
Oyun; minareleri bombalayarak patlatma üzerine kuruludur. Minare üzerinde sakallı ve fesli müezzinler tasvir edilmiştir.
Oyunun başlangıcında huzurlu bir coğrafya göze çarpmaktadır. Dağların hemen önünde kiliseleriyle sakin bir İsviçre şehri vardır. Ancak ‘başlat’ komutunu verir vermez yerden şehri işgal edecek biçimde minareler yükselmektedir. Oyuncu ne kadar minare ya da müezzin vurursa o kadar puan almaktadır. Vurulamayan müezzinler, oyunu kaybetmiş olmanın bir getirisi olarak sürekli ezan okumaktadırlar.
TEKKEN TAG TOURNAMENT
14 Eylül 2012 Japonya kökenlidir.
Bandai Namco Games tarafından geliştirildi. Playstation 3, Xbox 360
Oyun, değişmeli modda (Tag) oynanan bir dövüş oyunudur.
Oyunun Suudi Arabistan’daki sahnesinde dövüşçülerin yer aldığı sahne zemininde “Allah (C.C)” yazıları yazmaktadır. Müslümanlardan gelen yoğun tepkilerden sonra yapımcı firma 1.03 güncellemesiyle bu detayı kaldırdığını duyursa da oyunun son paketinde (DLC) hala gözükmektedir.
LITTLE BIG PLANET 3
14 Eylül 2012 Japonya kökenlidir.
Bandai Namco Games tarafından geliştirildi. Playstation 3, Xbox 360
Oyun, LittleBigPlanet (LBP ) PlayStation 3 için geliştirilen platform türündeki bir oyundur.
LittleBigPlanet, birçok kurum tarafından, 2008 için, “Yılın Oyunu” ödülüne layık görüldü.
Oyunda; “Her canlı ölümü tadacaktır” (ANKEBÛT-57) ve “Her canlı yok olacaktır.” (Rahman-26) Ayeti Kerimeleri sözlü bir şekilde arka plan müziği olarak sunulmaktadır. Birçok yerde dağıtımı ertelense de oyunun bu versiyonu yayınlanmıştır. Müslümanların yoğun tepkisinden sonra, yapımcı resmi açıklamayla oyundan ve oyunun soundtrack albümünden bu müziği çıkarmıştır.
COMMAND CONQUER GENERALS ZERO HOUR
22 Eylül 2003 ABD kökenlidir.
EA Games tarafından geliştirildi. Microsoft Windows, Mac OSX
Oyun, Command Conquer serisine ait bir strateji oyunudur.
Oyunda; Amerika, Çin ve GLA olarak üç grup vardır. GLA, İslami terör teşkilatıdır. Diğer iki ülke normal ve modern teknolojilere sahip olarak resmedilirken, GLA adlı bu grup, canlı bomba saldırıları, suikastler, sabotajlar yapan, kimyevi silahlar kullanan intihar bombacıları olarak resmedilmektedir.
FAITH FIGHTER
2009 İtalya kökenlidir.
Molleindustria tarafından geliştirildi. Microsoft Windows
Oyun dini karakterlerin dövüşmesini konu alıyor. Dini karakterler kurgulanırken sansür kullanılmamış ve Hz. Muhammed ‘in (S.A.V) yüzü görünüyor.
Tepkilerden sonra yapımcı firma oyunu kaldırmamış fakat sansürlü bir versiyonunu eklemiştir.
Oyun hala kendi sitesinde oynanabilmektedir.
WOLFTEAM
2009 Güney Kore kökenlidir.
Softnyx tarafından geliştirildi. Microsoft Windows
Wolfteam, çok oyunculu online istemci MMOFPS oyundur. Birçok ülkede oynanan Wolfteam kurt adamlar ve insanların savaşını konu alarak yapılmıştır.
Oyunda Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim elinde silahlı şekilde yer alıp kurda dönüştürülmüştür. İslamin ve tarihimizin önemli yapıtlarından kutsal Topkapı Sarayı’na ise savaş alanı olarak yer verilmiştir. Oyuncuların yoğun tepkisine rağmen bu eklentiler çıkarılmamıştır.
www.oyunlardaislamofobi.com adresine oynadığınız bir oyundaki olumsuz öğeleri bildirebilirsiniz.
*Bu yazı T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2016 yılında hazırlanan çalışmadan alınmıştır.