300 yıllık Babür İmparatorluğunun izlerini üzerinde taşıyan bir camiyi tanımak ister misiniz?
“Eğer Lahor’u ziyaret etmemişsen doğmamış sayılırsın.”
Pakistanlıların bu özdeyişi kullanmalarının sebebi, üç bin yıllık tarihlerinin izini Lahor’da bulmalarından kaynaklanıyor olsa gerek. Badşâhi Camii de bu topraklarda üç yüz yıl hüküm sürmüş olan Babür İmparatorluğu’nun izlerini taşıyor. İslam sanatının bütün inceliklerini bünyesinde barındıran Badşâhî Camii dünyanın en güzel camilerinden biri kabul ediliyor. Sadece avlusunda doksan beş bin kişiyi ağırlayabilen bu camii, Babür Şahı Evrengzib tarafından 1671-1673 yıllarında yaptırılmış.
Badşâhî diğer adıyla Padişah Camii’ne dıştan baktığınızda Babür sanatının sade ihtişamına tanıklık ediyorsunuz. Öyle ki devrin zenginlik göstergesi olan kırmızı mermerlerle donatılmasına rağmen ihtişamın eziciliği hissedilmiyor. Aksine şehrin dokusuyla olan uyumu, insanda kucaklayıcı bir tesir uyandırıyor. Geniş avlusuna girmeden dışarıda terlikler çıkarılıyor. Yalın ayak girilen camide, kendinizi evinizde hissedebilir, camide kendi evindeki kadar şen olan çocukların sevincini paylaşabilirsiniz.
Badşâhî Camii gençler için de özel bir anlam taşıyor. Çünkü Lahor’un gençleri dünya evine, Allah’ın evinde kıyılan resmi nikahla girmenin hayalini kuruyor. Muhteşem taş ve mermer işçiliğine sahip bu caminin her köşesinde düğün fotoğraflarının çekildiğine şahit olabilirsiniz. Camii aynı zamanda dünya Müslümanlarını kimi zaman kandiller ve bayramlar için bir araya toplayan etkinliklere, kimi zaman da mühim meseleleri istişare etmek için yapılan geniş çaplı toplantılara ev sahipliği yapmış.
Badşâhî Camii’nin diğer mimari özelliklerinden bahsedecek olursak avlunun dört ucunda bulunan büyük minarelere ilaveten caminin ana bölümünde de dört bodur minare yer alıyor. Yirmi beş metre yüksekliğinde beyaz mermerden yapılmış üç kubbesi de şehrin birçok yerinden bakıldığında görülebiliyor. Kubbelere içten bakıldığındaysa doğanın yansımalarıyla, geometrinin insanı içine alan derinliği birleşiyor ve ortaya çıkan ince sanata hayran bırakıyor. Avlunun dört duvarı içi sıra küçük ders odaları var. Buralarda yüz yıllarca ilim öğrencileri yetiştirilmiş.
Cami, Lahor’un Sihler ardından İngilizler tarafından işgal edilmesiyle askeri garnizon olarak kullanılmış ve çok zarar görmüş olsa da Pakistanlı Müslümanlar onu orijinal haliyle ayakta tutmayı başarmış. Bağımsız Pakistan’ın fikir babalarından olan Muhammed İkbal’in kabri de İslam Dünyasının nadide şahsiyetlerine ev sahipliği yapmış olan Badşâhî Camii’nin avlusunda yer alıyor. Badşâhî Camii’yi özel kılan en önemli şey ise içerisinde Peygamberimize ve Ehl-i Beyt’e ait Kutsal Emanetler Bölümü’nün yer alması. Padişah Camii asırlardır dünyanın dört bir yanında yaşayan Müslümanlar için önemli bir mekân olma özelliğini günümüzde de koruyor.
1 Comment