Asım Gültekin denince akla gelen şüphesiz onun kurduğu okuma halkaları olur. Kitabın yerinin raflar değil gönüller olduğunu, kütüphaneler kadar bahçelerin, camilerin de kitap için bir buluşma mekanı olduğunu ondan öğrendik. Bu yazıda merhum Asım Gültekin’in çocuklar için yazdığı kütüphane marşını sizinle paylaşmak istedik.
Twitter üzerinden yapılan bir video paylaşımında, 56. Kütüphane Haftası vesilesiyle merhum Asım Gültekin şunları söylemişti: “Çocukluğumda en büyük hayalim bir kütüphane görevlisi olmaktı. Kütüphane görevlisi olamadım ama nerede yaşıyorsam, hangi şehre gittiysem orada kütüphanelerle irtibatlı ve ilişkili olmaya, istifade etmeye gayret ettim. Kendi evim de bir zaman sonra adeta bir kütüphaneye dönüştü.”
Asım Gültekin, 22 Temmuz 2020’de, Yalova’daki evinde 45 yaşında hayata veda etti. Dergicilik, gazetecilik, yazarlık, kültürel etkinlikler, üniversiteli gençlerin dergi çıkartmalarına önayak olmak.. gibi faaliyetlerle geçen hayatının son döneminde etimoloji üzerine çalışmaya odaklandı. Bu merak uğruna kütüphanesinin önemli bir kısmını sözlüklere ayırdı. Birkaç yüz sözlük topladığı kütüphanesi bu alanda nadide bir örnek olarak zikredilebilir.
Merhumun 56. Kütüphane Haftası vesilesiyle çocuklar için yazdığı “Kütüphane Marşı”, anomim bir beste ve Hasibe Sena Saatçi’nin yorumuyla YouTube’de yayınlandı:
Kütüphane kütüphane
Sende vakit güzel geçer
Dergileri karıştırır
Kitapları keşfederiz.
Kütüphane kütüphane
En güzel yer şehrimizde
Kovacağız test çözeni
Kitaplara bakmayanı
İçindedir hazineler
Bunu ama onlar bilmez
Kütüphane kütüphane
En güzel yer şehrimizde
Gece gündüz açık ol sen
Saat beşte kapanma bak
Kapanırsan gelemem ki
Okuldan bırakmıyorlar
Kütüphane kütüphane
En güzel yer şehrimizde.
KÜTÜPHANECİLER MARŞI
1960’lı yılların sonuna doğru Türkiye’de kütüphanecilik alanında önemli gelişmeler oldu. Halk kütüphaneleri ülkenin birçok yerine
yayıldı. Ankara ve İstanbul Üniversitelerindeki Kütüphanecilik bölümlerinden mezun olan genç kütüphaneciler, bu kurumların
yönetici kadrolarını oluşturdular. Türk Kütüphaneciler Derneğinin ilk faaliyetlerinden birisi mesleğe ait bir “Kütüphaneciler Marşı”nın hazırlatılması idi. Bunun için bir güfte yarışması düzenlendi. Ne yazık ki dar bir çevrenin haberdar olduğu bu yarışma istenen sonucu vermedi, gönderilen şiirlerden hiçbirisi güfte için uygun görülmedi. Daha kapsamlı bir yarışma düzenlenmesine karar verildi. Pek çok tanınmış şairin şiiriyle katıldığı bu yarışmada birinciliği Arif Nihad Asya’nın şiiri kazandı.
“Kütüphaneciler Marşı” başlıklı bu şiir güfte olarak kabul edildi ve bestelendi. Marşın sözleri şöyleydi:
KÜTÜPHANECİLER MARŞI
Sayfa sayfa dizilmiş satırlar, kısa uzun
Tellerdir; dile gelir “kirpik” denen mızraptan.
Fakat okutulmaktan ve okumaktan yoksun
Kalan için kitabın farkı yoktur seraptan…
Bizde ayrı sayılmaz bir kitap, bir mihraptan
Ki uğuldar kubbemiz “Oku” diyen hitaptan.
Sevinsin açıp soran alacağı cevaptan.
Kitaplar var herkese, her çeşitte, her çaptan.
İçlerinde sevgine karşı sevgi bulursun;
Çarpan bir yürek çıkar cansız sandığın kaptan…
Bizde ayrı sayılmaz bir kitap, bir mihraptan
Ki uğuldar kubbemiz “Oku” diyen hitaptan.
Kütüphane bir bina… Duvarları kitaptan,
Kitaplar davet davet her rafta, her dolaptan…
Uzattığı eserden sen memnunsun, ben memnun;
Kütüphaneci memnun işlediği sevaptan.
Bizde ayrı sayılmaz bir kitap, bir mihraptan
Ki uğuldar kubbemiz “Oku” diyen hitaptan