Arapça cem’ kökünden türeyen cami kelimesi toplayan, bir araya getiren manasıyla ilk başta cuma namazı kılınan büyük mescidlere işaret etmek için kullanılmış zaman içinde dilimize yerleşmiştir.
Osmanlı toplumuna baktığımızda caminin tek fonksiyonun ibadethane olmadığını bunun yanında bir külliye ile eğitim, öğretim ve kültür merkez işlevi gördüğünü de rahatlıkla söyleyebiliriz.
Peki, dünyada camiler nasıl, ülkelerin ekonomik ve kültürel şartları cami mimarilerine nasıl yansıyor? Bu yazı dizimizde sizi dünyanın ilginç camileri ile tanıştıracağız…
Malezya Kuala Terengganu’da Man adası üzerinde bulunan Kristal Cami, modern İslam mimarisinin yanı sıra çevre düzenlemesinin de en güzel örneklerindendir. İslamic Heritage Park içerisine yapılmış olan caminin yapımında cam, metal ve kristal malzemeler kullanılmıştır. Bundan dolayı adı Kristal Cami olmuştur.
2 yıl gibi kısa sürede biten cami hem eleştirilerin hem de beğenilerin odağı olmuştur. Kullanılan malzemelerin Çin’den gelmesi ve mimari özelliklerinin bir kısmının Çin mimarisine benzemesi nedeniyle tepki çeken cami hakkında turistlerin görüşleri ise çok farklı. Camii’nin akşamları ışık saçan hali muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Ayrıca bu muhteşem görüntünün yanı sıra, Kristal Cami’yi uğrayan ziyaretçiler, bu camide ibadet etmenin ve camiyi yakından görmenin ayrı bir zevki olduğunu söylüyorlar.
2006 yılında yapımına başlanan cami, 13. Terengganu Sultanı Mizan Zeynel Abidin tarafından 8 Şubat 2008 tarihinde ibadete açılmıştır. Kristal Cami’de aynı anda 1500 kişi ibadet edebilmektedir.
Nehir kenarı üzerinde konumlandırılmış olan Kristal Camii, Malezya’ya gelen turistlerin görmekten ve incelemekten en çok zevk aldığı yapıların başında geliyor.