İyinin Katili: Mükemmeliyetçilik/ Sibel Deniz Toledo*

Mükemmeliyetçilik kişinin kendisine ve etrafına gerçekçiliğin çok üstünde kalan beklentiler koymasına ve bu beklentilerin karşılanması açışından baskı ve kaygı yaşamasına denir. Kişinin kendisine ve çevresine aşırı eleştirisel yaklaşmasıyla devam eder. Bu bireyler hedeflerin gerçekçi boyutlarda olmaması ve bu sebepten dolayı yaşadıkları baskı ile birlikte sıklıkla başarısızlıkla karşı karşıya gelebilirler.

Sibel Deniz Toledo bu çalışmasında mükemmeliyetçi bireylerin kişilik özelliklerini ve mükemmeliyetçilikle baş etme yollarını anlatıyor. Siz kendinizi nasıl tanımlarsınız? Test etmeye var mısınız?

Mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip bireyler önemli bir başarıya imza atsa bile kendi mükemmeliyetçilik algısından dolayı hedefine ulaşamamış hissine kapılır ve başarı elde etmiş olmasına rağmen kendisini başarısız hissedebilir. Kendini düzenli olarak başarısız hissetmek kişiye değersiz ve yetersiz olduğunu düşündürtebilir.

Mükemmeliyetçi kişiler, kendilerini eksik ve yetersiz görmelerinden dolayı başkaları tarafından kabul görme kaygısı içinde olurlar. Kendilerini hep daha iyi olduğunu düşündükleri örneklerle kıyaslarlar ve bu döngünün bir sonu yoktur. Mükemmeliyetçilik başarısızlığa odaklı bir düşünme yapısıdır. En ufak bir olumsuzlukta büyük resmi göremeyip, küçük detayların içinde boğuldukları için düzenli olarak kaygı ve baskı hisleriyle birlikte günlük hayatlarını devam ettirirler. Mükemmeliyetçilik erişilmesi mümkün olmayan bir pozisyona umutsuzca erişme çabası anlamına gelir. Kişi ne kadar çabalarsa çabalasın kafasındaki mükemmel konuma gelemez bu durum kişinin günlük hayatını derinden etkiler.

Mükemmeliyetçiliğin Belirtileri

  • En ufak başarısızlıkta kendini değersiz görme.
  • Hiçbir zaman kendini yeterli görememe.
  • Hayatta hatalara yer verememe.
  • Etraflarında olan her şeyi kontrol etme isteği.
  • Başarıdan çok başarısızlığa odaklanma.
  • Kendi değerini başarı üzerinden değerlendirme.
  • Sürekli olarak kendini daha iyisi ile kıyaslama.
  • Sürekli denetleme ve onay beklentisi.
  • Aşırı tekrarlama ve düzeltme
  • Kararsızlık
  • Erteleme
  • Kaçınma
  • Başkalarını değiştirmeye çalışmak.

Peki Mükemmeliyetçilikle Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Farkındalık ve kabullenme:

İlk adım farkındalık ve kabullenmedir. Bu sayede kişi mükemmeliyetçi davranışlarının olumsuz sonuçlarını daha iyi görebilir. Eğer kişi bu durumları kendisinde gözlemlemeye başlarsa neden değişime ihtiyaç duyduğunu daha iyi anlamaya başlar.

Olaylara objektif yaklaşmak:

Hedeflere objektif yaklaşmaya çalışmak bu amaçların objektif bir şekilde ne kadar gerçekçi olduğu konusunda kişiye yardım sağlayacaktır. Bu gerçekçi olmayan standartlar yerine daha ulaşılabilir ve daha az kaygı yaratan seçenekler tercih edilmelidir. Hayata, hedeflere siyah ve beyaz şeklinde bakmaktansa aradaki onca seçeneği ve güzellikleri görmeye çalışmak, standartlardan tamamen vazgeçmek yerine onları gerçekçi boyuta taşımak kişiyi çok rahatlatacaktır. Hataları değersizlikle eş görme bakış açısından çıkmak, hata yapmayı öğrenme için bir fırsat olarak görmek kişiyi çok geliştirecektir.

Mükemmeliyetçilikle başa çıkmak kolay değildir. Profesyonel bir destek alma seçeneğini de her zaman göz önünde bulundurmak önemlidir.

*Bu yazı Sima Psikoloji web sitesinden alıntılanmıştır. Yazının orjinaline ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek