Huntington Kütüphanesi/ Latife Khatri

Yediden yetmişe ziyaretçilerinin eğitim, kültür ve bilgi gereksinimlerini ücretsiz yerine getiren halk kütüphaneleri, bulundukları bölgelerde bir çekim merkezi haline gelirler.

Kitap kurtları için kütüphanelerin salonları, rafları tadına pek az yerde rastlanacak ender bir kültürel zevk de sunar.

Latife Khatri, kitapları kadar bahçeleriyle de adından söz ettiren Huntington Kütüphanesini yazdı. Hayran olunası fotoğraf ve videolar çekti. Güney Kaliforniya veya civarındaysanız ve zamanınız varsa San Marino yakınlarındaki bu eşsiz güzellikteki kütüphaneye mutlaka uğramalısınız.

Amerikalı demir yolu patronu Henry E. Huntington, 1903 yılında bu kütüphanenin bulunduğu araziyi satın alır. O zamanlarda narenciye bahçeleri, fındık ve meyve bahçeleri, inek ve kümes hayvanlarının bulunduğu bir çiftliktir burası. Bugün bu arazi 120 dönümlük bir alana yayılmış dünyanın her bir yanından bir düzineden fazla temalı botanik koleksiyonuna da ev sahipliği yapıyor. Bunların arasında – Çöl bahçesi, Japon bahçesi ve Çin bahçesi bulunmaktadır. Hepsi usta bahçıvanlar ve gönüllüler tarafından harika bir şekilde dikilmiş ve bakımı yapılmaktadır.

Henry E. Huntington 20. yüzyılın başlarında kitapları toplamaya başlar ve kütüphane William Shakespeare’in oyunlarının ilk baskılarının yanı sıra Benjamin Franklin’in mektupları da dâhil olmak üzere nadir İngiliz ve Amerikan edebi ve tarihi koleksiyonları açısından oldukça zengindir.

Kütüphane ve içinde bulunduğu köşk Amerikan halkına ebediyen tapu olarak hediye edilmiştir ve köşkün arazisi yaklaşık 120 dönümlük (48hektar) botanik bahçesine sahiptir.

Bu bilgileri sizlerle paylaşabilmek adına bir kaç hafta önce Huntington Kütüphanesini ziyaret ettim ve orada yürümek inanılmaz keyif vericiydi.

Huntington’un botanik bahçesinde geçirdiğim bu birkaç saat süresince çekebildiğim fotoğraflardan bazılarını sizlerle paylaşmaktan keyif duyarım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerikte Kopyalama Yasaktır. ©️ Bu yazının her türlü telif hakkı yazarın kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
  • No products in the cart.
Sohbeti aç
Canlı Destek