YAHYA KEMAL Yahya Kemal modern şiir ile eski şiir arasında bir köprü olarak anılır. Yahya Kemal hem eski şiirle yeni şiir arasında hem de Üsküp’le İstanbul arasında uzanan sağlam bir…
Entelektüelliğe Sığmayan Bir Mütefekkir: Nuri PAKDİL/Şaban SAĞLIK
Medyanın oluşturduğu popüler kültür ortamında her şey gibi kelimeler ve kavramlar da anlam erozyonu yaşamaktadır. Bu erozyon maalesef medeniyetimizin kodları olan pek çok kavramın içini boşaltmıştır. Mesela “aydın” denilince, okuma…
İşgal Yıllarında İstanbul– 1/ Ceren Sungur
Özgürlüğümüzün simgesi, içinde yaşamayı sevdiğimiz, tarihimizin bir parçası olan İstanbul’un geçmişini merak ettiniz mi? İstanbul’da işgal yıllarında neler yaşandığını okumak isterseniz Tarihçi Ceren Sungur’un bu yazısına bakabilirsiniz. Osmanlı Devleti’nin payitahtı…
Edebiyatımızda Ramazan İzleri/ Ayşegül Uyar
“Modern Edebiyat Ramazan fukarasıdır.” der Beşir Ayvazoğlu. Osmanlı’da hayatın olduğu gibi edebiyatın da bir parçası olan Ramazan tanzimattan itibaren usul usul çekilir edebiyatın sahasından. Bu gerilemede ülkenin içinde bulunduğu durumun…
Nâbî’nin Minarelerden İşitilen Peygamber Sevgisi/ Editör
Hikemi şiir tarzının en önemli temsilcisi, asıl adı Yusuf olan şair Nâbî 1642’de Urfa’da dünyaya gelmiştir. Çocukluğunda iyi derece Arapça ve Farsça eğitim alan şair 1666’da İstanbul’a gitmiştir. İstanbul’da yaşadığı…
Şehirlerin Güzel Ayrıntıları: Sokak İsimleri/ Ezgi Alkan Tuzcu
Bir şehri tanımak sokaklarından başlar. İnsanların bir yığın gibi aktığı ana caddeleri, kimsesiz garip gurebanın barındığı arka sokakları, göz dolduran meydanları, kimselerin yolunu düşürmek istemediği tenhaları ile bir bütündür şehirler. …
Ayasofya Şiirleri/ Editör
Fethin simgesi Ayasofya için pek çok şair şiir yazmış, tarihe not düşmüştür ancak çoğumuz Nazım Hikmet’in Ayasofya için yazdığı “SEKİZ YÜZ ELLİ YEDİ” şiirini bilmeyiz. SEKİZ YÜZ ELLİ YEDİ /…
Necip Fazıl’ın Gözünden Ayasofya/ Editör
İstanbul’un fethinin 567. yıldönümünde Ayasofya’nın yeniden cami olması pek çok kesimi sevindirdi. müjdeli haberi bekleyenler şükür secdeleriyle sevinçlerini gösterdi. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in 1965 yılında Milli Türk Talebe Birliği’ndeki (MTTB)…