1580 yılının mart ayında, “Okuyucuya” başlıklı yazısında şöyle yazar Montaigne: “Bu kitabı, yakınlarım için bir kolaylık olsun diye yazdım. İstedim ki beni kaybedecekleri zaman (ki pek yakındır) hakkımda bildikleri, daha…
Sonsuzluğun Penceresinde: Şiirden Şarkıya Dönenler 1 / Gülsüm Çelik
Büyük bir beğeniyle dinlediğimiz bazı şarkıların sözlerinin peşine düştüğümüzde yolumuzun mutlaka bir şiire çıkması rastlantı değildir. Edgar Alan Poe “Şiir ebediliğe açılmış bir penceredir,” der. Şarkı sözlerinde yeniden kendini gösteren…
İskenderiye Kütüphanesi/ Gülsüm Çelik
Akdeniz’in kıyısında, Afrika’nın batısında büyük bir liman kenti olan İskenderiye’deyiz. Tarih milattan önce 330 yılı. Gülsüm Çelik sizleri bir kütüphaneden çok daha fazlası diyeceğimiz İskenderiye Kütüphanesi’ne götürecek. Keyifli okumalar dileriz……
Dertler Derya Olmuşsa Bizim Sandal Sizinkini Geçer / Gülsüm ÇELİK
Gülsüm Çelik, acının ontolojisine eğildiği bu keyifli yazıda bizleri epey düşündürecek. Ne dersiniz dertler deryasında bizim acılarımız diğer acıları geçiyor mu? Ben hiç küçük acı gördüğümü hatırlamıyorum. Anlatanı değişse de…
Entelektüelliğe Sığmayan Bir Mütefekkir: Nuri PAKDİL/Şaban SAĞLIK
Medyanın oluşturduğu popüler kültür ortamında her şey gibi kelimeler ve kavramlar da anlam erozyonu yaşamaktadır. Bu erozyon maalesef medeniyetimizin kodları olan pek çok kavramın içini boşaltmıştır. Mesela “aydın” denilince, okuma…
1948’den Sonra Filistin Romanı Yazmamak Barbarlıktır* / Gülsüm ÇELİK
Theodor W. Adorno’nun “Auschwitz’den sonra şiir yazmak barbarlıktır,” cümlesi meşhurdur. Auschwitz, İkinci Dünya Savaşı sırasında kurulan en büyük toplama kampıdır. Altı milyon insan burada ölmüştür. Gülsüm Çelik yetmiş üç yıldır…
Doğu Türkistan Gerçekleri/ Ayşegül Uyar& Gülsüm Çelik
Doğu Türkistan hakkında neler biliyorsunuz? 1955 yılından beri baskı ve asimilasyonla mücadele eden Uygur Türkleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ister misiniz? Doğu Türkistan Gerçekleri dosyamızı Ayşegül Uyar hazırladı…
Göğe Çıkalım Mı?/ Gülsüm Çelik
İnsanoğlunun ‘göğe bakma’ hikâyesini Babil’den Gazali’ye, Edip Cansever ve Turgut Uyar’a kadar takip eden bu yazıyı okuyunca göğe bir kez daha umutla bakacaksınız… Gülsüm Çelik bizler için yazdı. Ölsen yaşadığın…
Yasin Bulamayan Ölüler/ Ayşe Sevim
Ölümün korkutan yüzüyle hele de sevdiklerimizi kaybetmenin acısıyla nasıl başa çıkılır? Hayata bakışımızın ölümle yüzleşme biçimimizi de etkilediğini düşünenlerdenseniz; bu öykü tam size göre. “Bazen ölenlerin bu Yasinlerin içine girerek…
Bir Çiçekten Eve: Ait Olmak / Gülsüm Çelik
Birçoğumuz aileye, şehre ya da ülkeye ait olmak üzerine düşünmüş , okumuş hatta yazmıştır. Ama daha önce okuduklarınız ve yazdıklarınız çiçeklerle kurulan ilişkinin bizi evimize, yaşadığımız şehre hatta hayata bağladığını…